Thursday, May 1, 2014

HATI INI UNTUKMU 9

Yusoff memberhentikan keretanya di bahagian perhentian bas berdekatan dengan sekolah tersebut. Dia mengambil seorang gadis yang telah lama menunggu kedatangannya. Yusoff membuka pintu kereta dan gadis tersebut melabukan dirinya di tempat duduk bersebelahan dengan tempat pemandu.
“Dah lama Aina tunggu Yusoff??”

Hakim membuka pintu kereta yang dipakirnya di hadapan sekolah. Setelah setangah jam berjalan di dalam kawasan sekolah tersebut, dia mengambil keputusan untuk pergi ke destinasi yang seterusnya sebelum dia mula bekerja pada keesokan harinya. Dia mula menghidupkan enjin kereta dan mula bergerak.

               Angin sepoi-sepoi bahasa mengiringi langkah Hakim dalam masa sejam lebih dia membawa kereta, akhirnya tiba di sebuah persimpangan yang tertulis di papan tandanya, ‘Tanah Perkuburan Islam’. Perjalanan yang dilaluinya diisi dengan melupakan kenangannya bersama Aina dan Farisha. Hakim berjalan mendekati pusara yang masih merah dan terpacak dua papan nisan  yang dibuat sementara. Disitu dia meluangkan masanya dengan manghadiahkan Yaasin dan Al-Fatihah buat arwah Farisha. Moga dia tenang disisi-Nya. Doa Hakim di dalam hati-Nya.

“Hakim yakin yang Isha akan jadi isteri yang baik buat Hakim?”

“Isha adalah yang terbaik…..”

“Hakim, boleh tak jangan main-main pasal kahwin?! Perkahwinan adalah satu ikatan yang suci dan iklas.”

“Saya yakin yang saya sudah jatuh cinta pada awak, Isha.”

“Saya tak yakin yang awak dah melupakan Aina..”

“Saya memang mencintai Aina tapi itu kisah lalu, Isha. Kita bina kenangan baru pula…..please….please…Isha……”“Hakim…..Hakim…..” Puan Laila mengejutkan Hakim yang sedang tidur.
Hakim bangun. Dia mengesatkan kedua-dua belah matanya seperti kanak-kanak yang baru bangun tidur.

“Mama…..Kenapa ma?”

“Kau asyik panggil nama Isha je. Buat mama risau.” Puan Laila menunjukkan kerisauannya pada anak tunggalnya itu.

“Ye ke mama?”

“Ye ke…ye ke….pergi bangun mandi. Tu lah lain kali bali dari kubur, terus je basuh kaki. Ni tak? Main tidur je…hai…” mengeluh Puan Laila dibuatnya. Rasa risau bercampur simpati pada anaknya yang seorang tu.

Hakim hanya menuruti kata mamanya. Dia sudah redha dengan pemergian Farisha.Cutinya yang di ambil selama tiga minggu daripada papanya, cukup untuk dia menenangkan fikirannya. Puan Laila melihat Hakim berlalu ke bilik air. Dia tahu bahawa dia sebagai seorang ibu, dia perlu memberikan semangat kepada anaknya untuk meneruskan hidup.Jam menunjukkan 6.30 pagi. Aina yang sedang bersiap memikirkan warna baju yang ingin dipakainya hari ini. Kerjayanya sebagai seorang guru sekolah menengah membuatkan dia menitikberatkan penampilannya. Warna boleh memberikan tarikan kepada pelajar untuk belajar.Setelah lima minit menghasikan masa menghadap baju, akhirnya Aina memilih baju yang berwarna hijau pokok pisang dan selendang yang sedondon dengan warna baju tersebut.Warna baju yang cantik, menyerlahkan lagi warna kulitnya yang sawa matang. Badannya tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi menyebabkan dia nampak tiada beza daripada pelajarnya. Sedang sibuk bersiap, telefon bimbitnya berbunyi. Dilihat pada skrin telefonnya tercatit nama Yusoff. Yusoff menghantar mesej pada Aina.

‘Assalammualaikum. Hari ini Yusoff tak dapat nak teman Aina pergi tengok baju pengantin. Ada hal di pejabat. Maaf ye Aina.’

Aina membalas mesej Yusoff.

‘Wsalam. Taka pa. Saya tahu awak selalu busy. Tapi sebagai tunang, saya mintak sangat-sangat awak datang rumah saya malam ni. Papa nak jumpa J

Yusoff yang sedang bersiap untuk ke tempat kerja, terdengar telefon bimbitnya berbunyi. Lepas mesej di baca, dia terus balas.

‘Ok sayang. Ni yang buat I bertambah sayang kat you. You always understand me. LOL, Yusoff J

Aina yang sedang menaiki kereta, membaca pesanan ringkas Yusoff. Dia tersenyum sendirian. Yusoff memang selalu memberi rasa gembira padanya. Dia membalas mesej Yusoff.

‘Sayaang You pada I biarlah kurang sayang you pada Allah ye. Kita masih ada jarak dan belum lagi bergelar sebagai suami isteri. Hehe….tapi terima kasih atas pujian tu J. Assalammualaikum.’

Yusoff faham maksud Aina. Sebelum mereka bertunang lagi, Aina sudah memberikan syarat:
1.      Jangan mesej atau telefon kalau tiada benda yang penting.
2.      Jaga hubungan. Jangan terlalu melebih-lebih.
3.      Bercinta selepas kahwin.

Yusoff masih ingat lagi. Dia sebenarnya agak susah nak menerima peraturan yang telah ditetapkan oleh Aina. Tapi sebelum ini mereka terputus hubungan dua tahu kerana Aina berpindah dari rumah lamanya dahulu dan Yuosff pula belajar di luar negara. Dengan izin-Nya, Yusoff dan Aina bertemu semula di lapangan terbang. Waktu itu Aina ingin menghantar ayahnya pergi ke UK dan secara tak sengaja dia terlanggar bahu Aina sewaktu mereka berselisih. Dari situlah Yusoff meneruskan hubungannya dengan Aina. Dia terus menghantar rombongan meminang, sejurus sahaja bapa Aina pulang. Hidupnya yang lama di UK untu belajar, menyebabkan dia sudah terbiasa dengan pergaulan dengan kawan-kawan wanitanya.

Sejurus nak bertunang, ada syarat. Tapi Yusoff cuba menerima dan dia memang tidak mahu melepaskan Aina lagi. Nak bertemu semula pun mengambil masa yang lama. Tapi entah kenapa dia semakin biasa dengan sikap Aina. Yusoff mengakhiri pesanan ringkasnya bersama Aina.

‘Wsalam w.b.t.’

Perjalanannya untuk ke tempat kerja diteruskan dengan niat segala urusannya di permudahkan oleh-Nya.
Aina sedang leka menanda buku-buku pelajarnya. Sebagai seorang guru, ia bukanlah mudah tetapi menjadi lebih mudah apabila pelajar mudah faham dan memberikan kerjasama yang baik kepada guru.

Jam ditangannya menunujukkan pukul 2.40 petang. Sudah tiba waktu balik dan dia perlu menguruskan soal perkahwinannya dengan Yusoff  pula selepas ini. Yusoff telah memberinya alamat butik sebelum itu. Butik Safura yang perjalanannya memakan masa selama 40 minit untuk ke sana. Selangkah sahaja kakinya memasuki butik tersebut, di rasakan kepalanya semakin berserabut. Terlalu banyak baju pengantin yang cantik-cantik, sulaman dan jahitannya sangat kemas. Diikutkan hati, memang semua menjadi pilihannya. Nak suruh papa teman, jangan haraplah! Nanti tak pasal-pasal bajunya menjadi kombinasi warna yang pelik. Nak ajak Aiman, dia pula berada di universiti. Detik hati Aina. Sharifah Aiman merupakan adik kepada Yusoff yang sekarang sibuk menghabiskan tahun akhirnya dalam ijazah kedoktoran.

Selama berjam-jam duduk dalam butik itu, akhirnya warna kombinasi putih dan biru menjadi pilihannya. Yusoff, Aiman serta mak mertuanya memberikan persetujuan setelah melihat gambar yang dihantar oleh Aina. Belah perempuan bertemakan putih biru dan belah lelaki pula bertemakan putih hijau. Masa untuk memilih warna dulu pun menjadi serabut.


Aina melangkah keluar setelah urusannya di kedai tersebut selesai. Perut dia terasa sangat lapar. Rasa boleh memuatkan seekor lembu dirasakannya. Memilih pakaian dirasakan seperti menjawab peperiksaan. Aina melihat sekeliling untuk mencari kedai makan yang terdekat. Nasi ayam berempah. Tiba-tiba Aina rasa nak memakannya. Dia perlu ke seberang jalan untuk mencari menu petangnya. Dalam ke seberang jalan, dia ternampak seorang lelaki yang memakai cermin mata hitam beserta baju kemeja putih. Lelaki tersebut melambaikan tangan ke arahnya. 

No comments:

Post a Comment